Heb je ook wel eens het idee dat het sap uit de supermarkt niet alleen maar puur sap is? De meeste sappen in de supermarkten, of deze nu van een a of een b-merk zijn, worden vaak voorzien van toevoegingen om ze langer houdbaar te maken en ze zijn vaak ook nog kunstmatig gezoet.
Wanneer merken beloven dat hun sappen voor 100% uit fruit bestaan, hoe kan het dan zo lang houdbaar zijn en vooral, hoe bestaat het dan dat er bij de ingrediënten zo enorm veel e-nummers staan? Hieraan is te zien dat een pak sap nooit voorzien is van 100% fruit, er word namelijk wel een vruchten concentraat toegevoegd en vitamines maar de vraag is altijd wel, of deze dan ook natuurlijk zijn.
Kies voor een sapcentrifuge
Wanneer je wil genieten van een lekker gezond en smaakvol sapje, zonder toevoegingen probeer dan eens een sapje uit een sapcentrifuge, deze is lekker vol van smaak en bevat geen kleur, en smaakversterkers.
Wat is nou eigenlijk een sapcentrifuge?
Veel mensen denken bij een sapcentrifuge aan een sinaasappelpers, of aan een blender. Maar er is een duidelijk verschil tussen een blender en een sapcentrifuge. Bij een blender wordt het fruit in kleine stukjes gehakt en eigenlijk gemalen tot een puree. Dit doe je vaak met zacht fruit en met fruit zonder schil. Je kunt er ook groente sapjes in maken maar dan moet je meestal gekookte groenten gebruiken en afhankelijk van de soorten groenten en fruit welke je gebruikt nog vocht toevoegen. Bij een sapcentrifuge word alleen het sap inclusief de gezonde vitamines uit de groente en fruit gehaald, er blijft dan pulp achter (de schil bv). Het makkelijke aan een sapcentrifuge is dat (bijna) alle soorten groente en fruit erin gedaan kunnen worden, en dit kan bijna altijd met de schil er nog omheen! Ook kunnen groenten er rauw in zoals bv broccoli, wortels, paprika, spinazie en bietjes.
Hoeveel groente of fruit moeten er in de sapcentrifuge voor een glas ?
Om een lekker glas sap te krijgen heb je niet eens zo heel veel groentes en/of fruit nodig. De sapcentrifuge haalt namelijk al het vocht uit het fruit en de groenten en zo heb je snel een glas puur en drinkbaar sap. Voor een glas vol heb je bv 1 rode biet, 1 appel en een grote hand vol met spinazie nodig. Of 2 wortel, 1 appel en een halve paprika. Het prettige van een sapcentrifuge is dat je er ook groenten in kan doen die je normaal bv niet zo snel zal eten omdat je ze niet zo lekker vind. In een sapje merk je dit een stuk minder en door er bijvoorbeeld citroen, limoen en gember aan toe te voegen verander je de smaak naar je eigen wens. Zo is het ook veel makkelijker om je kinderen de juiste hoeveelheid groenten en fruit binnen te laten krijgen met 1 glas vers sap. De meesten kinderen vinden zo’n sapje heerlijk en nog leuker om samen met je kind het sapje klaar te maken.
Hoelang duurt het om een sapje te maken met een sapcentrifuge?
Hoelang het duurt om een sapje te maken ligt deels aan welke soort groente en/of fruit er word gebruikt om het sap te maken. Gemiddeld is er minder dan 5 minuten voor nodig om een willekeurig sapje klaar te maken. In een paar minuten kunt u dus al een heerlijk gezond en vers sapje klaar hebben, en wil je meer sapjes maken voor het ontbijt of voor heel het gezin dan hoeft er enkel wat meer fruit en groenten in de sapcentrifuge gedaan te worden, kijk dus altijd naar het formaat voor je het apparaat koopt. Wanneer je bijvoorbeeld voor meerdere personen sap wilt klaarmaken, is het verstandig om een iets groter apparaat aan te schaffen zodat je het sap in één keer kunt klaarmaken.
2 stuks fruit en 2 ons groenten
Bij deze wil ik je veel succes wensen met het vinden van de juiste sapcentrifuge en vooral met het maken van lekkere en gezonde groente en fruit sapjes. Zo krijg jij en je gezin zeker die 2 stuks fruit en 2 ons groenten naar binnen.