Sapcentrifuge of blender?
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een sapcentrifuge en een blender? Kan je met allebei hetzelfde maken of is het een heel ander apparaat met andere doeleinden? Hieronder leg ik het verschil uit tussen de blender en de sapcentrifuge.
Een sapcentrifuge is een apparaat waarmee sap uit groenten maar ook fruit geperst/geslingerd wordt. Je kunt in een sapcentrifuge rauwe groenten gebruiken waar je vervolgens het sap uit perst door middel van de sapcentrifuge.
De blender en smoothiemaker verpulveren of vermalen de groente en het fruit. Een sapcentrifuge, de naam zegt het al, centrifugeert het sap uit de groente en het fruit . Als je in een blender een paar wortels, een appel en een stuk broccoli stopt en de machine zijn werk laat doen, dan krijg je een dikke pap wat niet echt lekker is om op te eten. Stop je diezelfde ingrediënten in een sapcentrifuge dan krijg je een glas helder sap wat makkelijk en snel op te drinken is.
Een ander groot verschil tussen de sapcentrifuge en de smoothiemaker/blender is dat je bij een blender en smoothiemaker de groenten vaak eerst moet koken om een eetbaar resultaat te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld harde groenten zoals broccoli of wortels. Bij de sapcentrifuge kan je gewoon rauwe groenten erin doen: de ingrediënten kunnen er over het algemeen met schil en al in!
De Smoothiemaker of Blender
“Wat kan er in de smoothiemaker/blender”
Fruit en zachte (blad)groente. Je maakt er meestal een smoothie mee van bv fruit, wat bladgroente aangevuld met bv yoghurt of melk. Een goede blender kan ook noten fijnhakken.
“Waarom een smoothiemaker/blender aanschaffen?”
Als je smoothies wil maken met bv fruit, yoghurt en eventueel wat bladgroenten
“Waarom niet kopen”
Als je het doet om de aanbevolen 2 stuks fruit en 2 ons groenten per dag binnen te krijgen dan kun je het beste een sapcentrifuge kopen. In een sapcentrifuge kun je ook rauwe groenten verwerken, denk hierbij aan rauwe wortel, broccoli en zelfs rode biet.
“Nadeel:”
Doordat mensen vaak veel fruit gebruiken krijg je ook veel fruitsuikers binnen, let dus bij het maken van sapjes erop dat je ook genoeg groenten neemt. In de blender kun je vooral bladgroentes gebruiken, denk aan spinazie, in een sapcentrifuge kun je van rauwe wortel, rauwe biet, broccoli, paprika ect toevoegen.
De Sapcentrifuge
“Wat kan er in de sapcentrifuge”
Alles behalve banaan, mango, advocado en noten
“Waarom kopen:”
- Omdat je in een handomdraai je dagelijkse portie groenten en fruit in vloeibare vorm binnen krijgt.
- Om er zeker van te zijn dat jij, je partner en/of kinderen in een handomdraai je dagelijkse portie groenten en fruit in vloeibare vorm binnen krijgen.
- Vooral voor kinderen is groenten eten vaak lastig en als je de dag al begint met een lekker compleet groentesapjeis het “dat lust ik niet… “ probleem in de ochtend al opgelost. Het is al gebleken dat kinderen vaak zelf al willen experimenteren met allerlei fruit en groenten omdat ze het gebruik van de sapcentrifuge gewoon leuk vinden.
- Als je het belangrijk vind om voldoende groente en fruit binnen te krijgen maar moeite hebt om de aanbevolen hoeveelheid per dag ook op te eten.
- Als je niet van koken houdt of soms weinig tijd hebt om te koken, op die dagen heb je met een gezond sapje al de benodigde vitamines binnen
- Als je veel groenten niet lust, maak er sap van samen met bv een appel of een wortel, dat geeft de groente een heel andere smaak en een helder sapje drink je makkelijker op dan een bord vol groente die je niet lekker vind
“Waarom niet kopen”
Geen idee
“Nadeel”
Sommige mensen denken dat het schoonmaken van de sapcentrifuge veel werk is. Dit is echter een fluitje van een cent. Lees de gebruiksaanwijzing van je sapcentrifuge en zeker na enkele keren schoonmaken word je er steeds handiger in en kost het niet zoveel moeite. Zeker niet als de onderdelen van je sapcentrifuge ook nog in de vaatwasser kunnen (let bij aanschaf hierop op de onderdelen in de vaatwasser mogen als je dat graag wil)